Výchova ke zdraví

logo

Info

vzp2

Výživa

Obsah této stránky:


Energetický příjem v průběhu dne

Normální energetický příjem se pohybuje mezi 25-35 kcal (tj. přibližně 100 - 120 kJ) na 1 kg tělesné hmotnosti za den.

Následující členění Vám pomůže zorientovat se kolik energie v % byste měli zhruba přijmout v průběhu celého dne. Hodnoty jsou přibližně stanoveny pro dospělou osobu o hmotnosti 70 kg. Přesnější hodnoty se odvíjí od úrovně pohybové aktivity a věku, ale také jsou ovlivněny např. probíhajícím onemocněním (energetická spotřeba se zvyšuje).

Hodnoty ve 2. sloupci v kJ jsou odpovídající při redukci hmotnosti a celkové spotřebě energie 7 008 kJ.

Snídaně

20 %

1400 kJ

Svačina

10 %

700kJ

Oběd

35 %

2450kJ

Svačina

10 %

700 kJ

Večeře

20 %

1400 kJ

př. II. večeře

5 %

358 kJ

Energetický příjem vzhledem k věku a pohlaví (orientačně)

U dívek  a chlapců do 10 let je energetická potřeba organismu přibližně stejná, později se rozdíly zvyšují (vždy však závisí na stupni pohybové aktivity!). Obecně platí, čím méně svalové hmoty, tím nižší energetická potřeba. Po 30 roku věku dochází k přirozenému úbytku svalové tkáně o 5 % za dekádu, po 60. roku věku pak až o 10 % za desetiletí. S nižším množstvím svalové tkáně se snižují úměrně energetické nároky organismu.

Při redukci hmotnosti by energetický příjem dospělého člověka neměl v průběhu dne klesnout pod 4500 - 5000 kJ, hrozily by poruchy z nedostatečné výživy a poškození organismu.

Spotřeba energie

denní příjem v kJ

 

ženy

muži

1-4 roky

5440

5440

4-7 let

7530

7530

7-10 let

8370

8370

10-13 let

9000

9410

13-15 let

9620

10460

15-19 let

10040

12550

19-25 let

9200

10880

25-51 let

8370

10040

51-65 let

7110

7950

Stáhnout tabulky energetického příjmu v DOC.

Kolik, čeho a co?

Jaká je energetická hodnota jednotlivých živin?

1 g bílkovin ....4 kcal

1 g sachariců...4 kcal

1 g tuku..........9 kcal

(1 g alkoholu....7 kcal)!

Kolik bychom měli přijmout bílkovin, sacharidů a tuků optimálně?

Sacharidy by měly tvořit 50 % - 55 % skladby naší potravy. Z hlediska podílu energie ze všech živin by měly sacharidy (škroby, cukry) tvořit největší podíl. Z potravy je získáváme zejména ve formě výrobků z různých druhů obilovin, brambor a luštěnin. Na 1 kg tělesné hmotnosti by dospělý jedinec měl přijmout 5-7 g sacharidů.

Kolik je sacharidů v základních potravinách např. zjistíte zde » přehled potravin_část 1, » přehled potravin_část 2.

Bílkoviny by měly optimálně tvořit 15 % z celkového příjmu energie. Vzhledem k tomu, že organismus si nedokáže vytvářet dostatečné rezervy bílkovin (aminokyselin) v játrech, je jejich pravidelný příjem nezbytný. U dospělého člověka je optimální spotřeba bílkovin 0,8 -1 g na 1 kg jeho tělesné hmotnosti (v období dětství a dospívání se zvyšuje až 2 g na 1 kg hmotnosti). Největším zdrojem bílkovin jsou vejce, mléko a mléčné produkty, maso a luštěniny. Některé druhy aminokyselin není možné zajistit jen přísunem potravy z rostlinných zdrojů!!!

Kolik je bílkovin v mase? Podle druhu masa se % bílkovin pohybuje v rozmezí 10 % (vepřové) až 23 % bílkovin (např. divočina). Podrobněji » zde.

Tuky by měly tvořit 30 % energetického denního příjmu. Zameřit bychom se měli zejména na tuky tzv. rostlinné, jejichž chemická vazba je vodíkem nenasycená (monoenové nebo polyenové mastné kyseliny - tj. omega 3 nebo omega 6). Jsou pro náš organismus výhodnější. Působí preventabilně proti ateroskleróze, snižují krevní tlak a mají protizánětlivý efekt na cévní stěnu.  Tuky živočišné (nasycené vodíkem - saturované tuky) jsou pro organismus také důležité - především pro obsah cholesterolu, který je součástí každé lidské buňky a je prekurzorem některých hormonů. Jejich přísun do organismu by měl být v menším poměru než je příjem rostlinných tuků. Poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být optimální v poměru 1:3.

V případě redukce tělesné hmotnosti bychom se měli živočišných tuků v přímé spotřebě vyvarovat - nejhůře se spalují! Máme na mysli zejména uzeniny, tučná masa a vnitřnosti, slaninu, máslo a sádlo. K pokrytí běžné denní potřeby cholesterolu postačí 1 slepičí vejce a 100 g libového masa. Kromě uvedeného se choletesterol nachází také v mléce a sýrech. Obsah cholesterolu koreluje s jeho tučností. Denní potřeba cholesterolu je cca 300 mg. Kolik cholesterolu naleznete v určitých potravinách zjistíte např. pod tímto odkazem. ->

Které tuky konkrétně jsou nejvýhodnější a proč?

Kvalitními zdroji živočišných tuků jsou např. mořské ryby (sladkovodní mají horší složení) a drůběží svalovina.

Kvalitními zdroji rostlinných tuků prospěšných organismu jsou např. nízkoerukový řepkový olej k použií do 170°C, slunečnicový olej, pro studenou kuchyni za studena lisovaný olivový olej, jádra vlašských ořechů, nepražené a nesolené kešu ořechy, mandle a lískové ořechy. Naopak nejméně vhodnými rostlinnými tuky jsou kokosový a palmový olej, a to pro svou vysokou aterogenní schopnost. Jejich výhodou je však vysoká tepelná stabilita (smažení i mražení) a nízká cena. Proto jsou palmový a kokosový tuk s oblibou používány výrobci potravin (různé sušenky, chipsy, hotová těsta, krémy, různé cukrářské výrobky a pokrmy rychlého občerstvení).

Nejlepší volbou je pro teplou i studenou kuchyni řepkový olej (pro vhodný poměr mastných kyselin).Z pomazánkových tuků lze doporučit Floru a Ramu, na pečení tuky Hera a Perla(doporučení čerpáno z odborného článku vydaného v r. 2004 diabetologickým  a nutričním centrem FNKV II. interní kliniky, oddělením výživy Centra preventivního lékařství 3. lékařskké fakulty UK Praha).

Každá ze tří hlavních živin je pro organismus nezastupitelná. Udržením správného poměru tuků, cukrů neboli sacharidů, a bílkovin zajistíme organismu optimální fungování.

Kromě hlavních živin je nezbytné organismu zajistit dotatek vitamínů, minerálů a stopových prvků. Omezíme - li příjem energie, nároky na vitamíny, minerály a stopové prvky zůstávají nezměněny!

Nároky dospělého organismu na vitamíny a mikronutrienty:

A 1,5mg
B1 1,2mg
B2 1,2-2
B6 1,4-2
B12 2-3 mikrogr.
kys.listová 150-200j/den
C 100 mg
E 8-20 mg
D 350-400j
nikotinamid 10-20mg
CA 800 -1000mg
K 1,8-5.6 g
P 800-1200mg
Mg 270-400mg
Fe 10-20mg
NA 1-3,3g
Cl 1,7-5,100 g
vit. K 0,5-1 mg
Jód 100 mikrog.
Zinek 12-15 mg
vláknina 30g/den

Výpočet energetického výdeje

Nedaří-li se nám držet si optimální hmotnost, měli bychom se zajímat o to, zda je náš příjem energie z potravy a tělesný výdej energie vyvážený. Jak ale zjistit kolik naše tělo spotřebuje "paliva"?

Přesný výpočet je závislý na plicní ventilaci a spotřebě kyslíku v určitém čase při určitém výkonu, v závislosti na pohlaví a hmotnosti. Tento výpočet lze zjistit jen na specializovaných pracovištích (např. sportovní lékařství) s využitím ergometrického vyšetření. V běžné praxi lékaře se však neprovádí. Nabízíme Vám zde způsob, jak si udělat orientační výpočet energetického výdeje sami. Kalorický příjem je možné zjistit v mnoha dostupných tabulkách či kalkulačkách, např. http://www.kaloricketabulky.cz/ ->

NÁVOD k VÝPOČTU:

V tabulce koeficientů pohybové aktivity najděte koeficient, který nejlépe odpovídá aktivitě, kterou provádítě denně několik hodin, minimálně však 1 hod., tedy aktivitě, která je ve Vašem denním režimu nejběžnější. Poté tento koeficient vynásobte svou hmotností a koeficientem dle pohlaví, viz. příklad výpočtu uvedený pod tabulkou.

Koeficient pro muže: 24

Koeficient pro ženy: 22

Jste-li žena: Vaše hmotnost v kg násobená 22 a koeficientem Vaší pohybové aktivity

(např. 60 kgx22x1,2) = 1584 kcal

Jste-li muž: Vaše hmotnost v kg násobená 24 a koeficientem Vaší pohybové aktivity

(např. 80 kgx24x1,2) = 2304 kcal

UPOZORNĚNÍ: Vzhledem ke skutečnosti, že na mnohých potravinách jsou energetické hodnoty uváděny v kJ (kiloJoul), vynásobte hodnotu v kaloriích (kcal) koeficientem 4,18, abyste dostali hodnotu energetického výdeje v kJ.

V našem příkladu má tedy žena s tělesnou hmotností 60 kg a s převahou sedavého způsobu života denní energetický výdej (EV) přibližně 1 584 kcal = 6 621 kJ

Zdroj informace o koeficientech k výpočtu: Centrum zdraví a životních podmínek, SZÚ Praha

Spotřeba energie dle činnosti

Spotřeba energie dle činnosti - stáhnout v DOC.

SPOTŘEBA ENERGIE  za 15 minut činnosti

druh činnosti

v kcal/15 min

v kJ/ 15 min

spánek

0

0

sezení

21

87,8

chůze

78

326

stání

24

100,3

psaní

29

121,2

pečení

35

146,3

žehlení

62

259,2

vaření

44

184

šití

32

133,8

všeobecné uklízení

60

251

hra na klavír

39

163

hra na bicí

65

272

sekání trávníku

110

460

štípání dříví

120

502

rybaření

60

251

badminton

95

397

basketbal

135

564,3

horská turistika

119

497,4

fotbal

129

539,2

golf

83

347

gymnastika

65

272

judo

191

798,4

běh

188

786

jízda na kole

98

409,6

plavání (styl prsa)

158

660

lyžování

96

401,3

squash

207

865

tanec

50

209

tenis

107

447,3

stolní tenis

66

276

volejbal

50

209


Videokazety a CD jsou k zapůjčení zdarma

K zapůjčení viz Kontakt (hlavní menu)

Tématická nabídka jednotlivých titulů:

Zdravá výživa školních dětí

Natočeno 1992,  SZÚ a OHS Liberec, režie a hlasový doprovod Petr Svoboda

 

Čas: cca 30 minut

I přes dvacet let starý dokument si zachovává aktuálnost tématu v jeho základních doporučeních zdravé výživy (omezení příjmu tuků a způsob úpravy pokrmu, omezení příjmu sladkých jídel, riziko vysokého příjmu cholesterolu, zvýšit příjem zeleniny). Nevýhodou dokumentu je jeho málo atraktivní pojetí pro cílovou skupinu náctiletých. Postavy a účesy protagonistů nepůsobí  s ohledem na dnešní dobu nijak komicky.

Infarkt myokardu

31 minut VHS (připravujeme DVD), rok výroby 1992

Natočilo Národní centrum podpory zdraví

Dokument, který „bohužel“ nestárne. Seznamuje s etiologií onemocněním aterosklerózou, ICHS a infarktem myokardu. Video je doplněno angiografickými ukázkami, kreslenými animacemi, komentářem kardiochirurga přímo z operačního sálu. Po seznámení se s příčinami a důsledky onemocnění je kladen důraz na jeho prevenci – změnu zdravého životního stylu, zanechání kouření.

 

Chci být štíhlá (na téma anorexie a bulimie)

(26 min) - Výpovědi dívek a žen, které se staly obětí této nemoci a co předcházelo tomu, než se ocitly v péči lékařů. Vyprávění žen je doplněno komentáři odborníků. Film byl natočen ve spolupráci s psychiatrickou klinikou 1.lékařské fakulty UK v Praze.

Neslané nemastné? aneb jak jíst zdravě a chutně

(40 min) - Pořad v 6. oddílech a deseti teoretických vsuvkách názorně předvádí, jak se můžete zdravě a chutně stravovat. Obsahuje návody a recepty pro hospodyňky od snídaně po věčeři. Nepoučuje, co se má jíst, ale inspiruje, jak je možné jídelníček bez obav zpestřit. Videopořad je koncipován tak, aby byl přístupný starším školním dětem- i jejich rodičům. Na své si přijde začínající kuchařka, ale i kuchařce zkušené leč tradiční může přinést něco novinek na stůl.

 

Cvičíme pro zdraví hubneme s rozumem (kondiční cvičení pro pokročilé) (50 min.) - součástí videozáznamu je metodická příručka.
Cvičení ve stoje obsahuje: 5 min. zahřátí, 10 min. rytmického protažení a izolovaného cvičení, 5 min. zvýšené zátěže na paže a partie ramen, 10 min. zvýšené zátěže na nohy. Cvičení na zemi obsahuje: 20 min. posilovacích cviků doplněné o vyrovnávací strečink.

Cvičíme pro zdraví hubneme s rozumem (kondiční cvičení pro začátečníky)
(30 min.) - součástí videozáznamu je metodická příručka.
Pořad má dvě části: a) cvičení ve stoje - 10 minut základní procvičení celého těla, b) cvičení na zemi - 20 minut základní procvičení celého těla, doplněné vyrovnávacím strečinkem.

Cvičení pro zdraví - dospělý (cvičení pro nápravu bolestí zad)
(52 min.)
Naší snahou je pomoci dospělým, kteří chtějí sami doma něco udělat proti bolestem svých zad. Kazeta je členěna na dvě části. První, teoretická, Vás po slově lékaře seznámí se zásadami, které je nutno dodržovat, aby cvičení neškodilo a bylo příjemné. Na animacích je ukázáno správné držení těla a jeho odchylky. Dále pak na několika cvicích uvidíte nejčastější chyby, kterých se můžete dopouštět, a které by mohly Váš stav zhoršit. Druhá část je praktická, která je pro Vás nejdůležitější. Zacvičte si každý den naši půlhodinku a zmírníte nebo zcela odbouráte bolesti v zádech či celého těla.

Cvičení pro hezkou postavu
(60 min.) - verze VHS a DVD.
Určeno dospělým a dospívajícím, součástí videozáznamu je metodická příručka pro cvičení a snižování nadváhy. Pořad je pro ty z vás, kteří nemají možnost navštěvovat speciální kurzy hubnutí nebo si chtějí zpestřit své pohybové aktivity cvičením doma. Cvičení se skládá ze tří částí: a) aerobní cvičení, b) posilování, c) strečink.

 

Když dostanete žízeň
(25 min.)
Lidské tělo neustále vydává značné množství tekutiny, proto je třeba ji ustavičně doplňovat, aby organizmus mohl správně fungovat. Pokud příjem tekutin neodpovídá životním podmínkám a fyziognomii člověka, je organizmus ohrožen a může dojít k jeho zhroucení a smrti. Je proto důležité vědět nejen co a kolik pít, ale také kdy. Každý člověk by měl mít jakýsi denní rozvrh přijímání tekutin - tzv. PITNÝ REŽIM, který se odvíjí nejen od věku člověka a jeho činností, ale i v závislosti na ročním období a místě pobytu.

Krásné je žít (38 min.)
Podpora zdraví v Čechách a na Moravě. Mapuje historii a současnost podpory zdraví u nás.

Nezradit sám sebe
(26 min.)
Videopořad je určen pacientům po kardiologických onemocněních a poskytuje rady potřebné pro zapojení pacientů do normálního života, nabízí nutné změny stravovacích návyků a způsoby vhodných tělesných aktivit.

 

Od zítřka hubnu
(31 min.)
Dokument předvádí způsob snižování nadváhy u dlouhodobě sledované skupiny obézních pacientů.

Pohyb a relaxace
(20 min.) Vhodné pro děti I. i II. stupně ZŠ, pro pedagogy, ale i dospělé se sedavým zaměstnáním.
Ukázky praktických cvičení svalové relaxace, dechová cvičení, pohybové cvičení vhodné pro hodiny tělesné výchovy, ale i pro přestávky ve škole nebo v kanceláři. Autogenní trénink, kombinace koncentrace a relaxace, je vhodnou prevencí stresu u dětí i dospělých.

Správná výživa - saláty
(69 min.) - určeno nejen pro kuchařky.
Seriál videopořadů na téma zdravá výživa, natočený ve spolupráci se známými osobnostmi mj. R. Křesťanem, J.Š těpánkovou, J. Šmídem, T. Pištěkem, M. Elefteriadu, J. Nedvědem, L. Smoljakem a dalšími. Součástí pořadů, které provází H. Heřmánková, jsou recepty na jednoduché a zajímavé zeleninové saláty.

Zvládnout stres
Metodické ukázky jak zvládnout stres.

 

CD tituly k zapůjčení:

Obezita je realita

(80 min.) - CD nosič obsahuje komplexní návod na trvalé snížení hmotnosti. Přední odborníci na obezitu radí jak postupovat a čeho se vyvarovat při redukci hmotnosti. Odborníci nenabízejí žádné zázračné a zaručené metody z nejrůznějších reklam, ale nezakazují ani to, co si rádi občas dopřejeme. Tento pořad byl natočen ve spolupráci s Českým rozhlasem 1 -Radiožurnálem. Naleznete zde informace, rady, postřehy i varování předních českých lékařů a dalších odborníků na výživu, rady a zajímavosti ze světa od zpravodajů a spolupracovníků Českého rozhlasu, jídelníček operní pěvkyně Evy Urbanové a rozhovor natočený s krasobruslařkou Ájou Vrzáňovou o její životosprávě.

Pět klíčů k bezpečným potravinám

Hudební pořad-písničky a povídání Vandy a Standy o základech hygieny při stravování určený dětem mladšího školního věku. CD je doprovodným materiálem k programu Vanda a Standa (viz. doporučené metodiky) pro děti od 4. let. Obsahuje témata "Aby se jídlo nekazilo", Umyjeme si ruce i jablko", O vodě a jídle", "O  sladkostech a sportu" a další...

Bio top

(20 min) Hudební pořad pro žáky I. stupně ZŠ (doprovodný materiál k programu Vanda a Standa (viz. doporučené metodiky). V obsahu programu naleznete témata: O ekologickém zemědělství a biopotravinách, Jednou jsem se rozhodla, Co je český, to je hezký, Na začátku je kráva, Všechno je nám fuk, Jede traktor.

Chci být štíhlá (na téma anorexie a bulimie)

(26 min) - Výpovědi dívek a žen, které se staly obětí této nemoci a co předcházelo tomu, než se ocitly v péči lékařů. Vyprávění žen je doplněno komentáři odborníků. Film byl natočen ve spolupráci s psychiatrickou klinikou 1.lékařské fakulty UK v Praze.


 

Materiály ke stažení

Výživa -doplněk pro výuku předmětu Výchova ke zdraví pro 2. stupeň ZŠ

Tematické okruhy publikace představují základ informací o výživě, její skladbě, vhodných stravovacích zvyklostech, vztahu výživa a zdraví a poruchách výživy.

Autorem těchto materiálů, publikovaných SZÚ v rámci Národního programu zdraví 1997, je MUDr. J. Rážová a MUDr. T. Šoltysová.

Náhled manuálu:

Soubory z obsahu publikace jsou ke stažení:

Stravování dětí doma:

Zdroj: Centrum hygieny potravin - www.chpr.szu.cz


Další tituly ke stažení:

Pitný režim

Typ publikace: leták-skládačka, vydal SZÚ, autor: MUDr.František Kožíšek, CSc., MUDr. Jarmila Rážová

- leták nabízí přehledné informace o významu pitného režimu, optimálních hodnotách minerálních vod a jak se v nich vyznat, uvádí zásady pitného režimu atd.

Náhledy je možno stáhnout jako obrázek:

Stáhnněte si 2. upravené vydání v PDF formátu, rok vydání 2008.

 

Co je metabolický syndrom?

 

Pro rodiče a pedagogy tématická pohádka o výživě:

Výživové doporučení dle WHO v přehledu

 


Publikace:

Poruchy příjmu potravy

– metodická příručka pro učitele, vznikla z podnětu MŠMT a byla zpracována v souladu se záměry "Zdraví 21". Je určena pedagogům, učitelům výchovy ke zdraví a školním metodikům prevence sociálně patologických jevů, jako základní studijní text poskytující odbornou orientaci v problematice mentální anorexie a bulimie. Obsahuje metodické náměty pro práci se žáky, informace jak poznat poruchu příjmu potravy aj.

Typ: brožura, počet stran 32. Vydal: VÚP ve spolupráci s MŠMT ČR, Praha 2003
Autoři: PhDr. František David Krch (Psychiatrická klinika VFN), Paeddr. Eva Marádová, CSc. (Univerzita Karlova v Praze)
Recenze: Mgr. Jan Kulhánek, Mgr. Luděk Soustružník

Náhled publikace

náhled publikace

 

Náš tip: Zde otevřete bulletin, který se ve svém obsahu věnuje z velké části pohledu na anorexii a bulimii. Naleznete zde rozhovory a příběhy děvčat, dočtete se o vzniku a průběhu nemoci, obdržíte tipy a doporučení pro rodiče a přátele osob postižených poruchou příjmu potravy, dozvíte se o formách pomoci. S ohledem na poskytovatele informací je tento materiál zařazen pod tematickým odkazem Prevence úrazů-Doporučená literatura.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak naučit děti rozumět výživě

– tato metodická publikace je napsána pro všechny, kteří chtějí mít spolehlivé informace informace o výživě, pro všechny kdo si chtějí utřídit své vědomosti a zorientovat se ve spletitých a mnohdy protichůdných doporučeních posledních let. Kniha nabízí praktické rady a nápady pro aktivní výuku ve škole. Jednotlivé kapitoly obsahují část naukovou, některé také část diskusní a část praktickou. Kniha může posloužit k samostatnému studiu, ale také jako didaktický manuál při výuce výživy na školách.

Publikace vznikla jako projekt České společnosti podpory zdraví . O společnosti více zde... ->

Obsah učebniceJak naučit děti rozumět výživě

 

Typ publikace:

Desková učebnice (manuál), počet stran 62 + přílohy (na zpětný projektor)


Vydal:

Group Fournier (francouzská farmaceut. společnost), Ústav preventivního lékařství LF MU v Brně a IKEM Praha


Autoři:

Doc. MUDr. Zuzana Brázdová, CSc. a Doc. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

 

 

 

 

 

 

Jak naučit děti lépe jíst

– brožura vydaná poradenským centrem Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz), obsahuje 9 stran informací o základních potravinách, jejich významu, o ideálním zastoupení konkrétních potravin ve výživě a desatero zdravé výživy dětí.

 

Jak naučit děti lépe jíst

 

Výživa v těhotenství

– výživa je nepochybně jedním z faktorů, které významně ovlivňují průběh a výsledek těhotenství. Jak by však správná výživa těhotných žen měla vypadat...?

Typ: skládačka (5 stran)
Vydal: SZÚ Praha, 1. vydání, Praha 1999
Autoři: MUDr. Pavel Dlouhý
Recenze. MUDr. Jarmila Rážová

Výživa v těhotenství

Výživa kojenců

Typ: brožura, 28 stran
Vydal: SZÚ Praha, 1. vydání, Praha 2004
Autoři: Doc. MUDr. Jiří Nevoral, CSc., pim. MUDr. Magdaléna Paulová, CSc.
Recenze. MUDr. Blanaka Zlatohlávková

Výživa kojenců

 


Určete si své BMI

BMI je orientační hodnocení tělesných proporcí, respektive poměru mezi tělesnou výškou a tělesnou hmotností. Index tělesné hmotnosti - anglicky Body Mass Index - je číslo, které vznikne vydělením váhy člověka v kilogramech a výškou v metrech na druhou (čtvercem své výšky). Optimální hodnoty naleznete v tabulce.

Vzorec pro výpočet BMI:
 
BMI= hmotnost v kg/výška v m²
Např.:
Osoba s hmotností 55kg a výškou 160 cm má hodnotu BMI 21,5
Výpočet lze nahradit průsečíkem mezi hodnotou výšky a hmotnosti zobrazené v grafu:
Index BMI

 

BMI Interpretace hodnot
méně než 18,5 podváha
mezi 18,5-24,9 norma
mezi 25-29,9 nadváha
mezi 30-34,9 obezita I. stupně
mezi 35 -39,9 obezita II. stupně
více než 40 obezita III. stupně

Pozn.:

BMI vzorec bere v úvahu jen výšku a váhu, přitom nebere v úvahu, co hmotu člověka tvoří. Např. kulturista nemající na sobě téměř žádný tuk přitom může být hodnocen podle BMI jako obézní, zatímco člověk s velkou zásobou tuku na břiše a jinak poměrně štíhlým tělem může podle hodnoty BMI vycházet jako osoba s normální postavou či mírnou nadváhou. Tukové zásoby na břiše jsou závažnou obezitou, která ohrožuje zdraví člověka v mnoha směrech. Jediným spolehlivým určením obezity je vyšetření poměru tukových zásob, svalové hmoty a hustoty kostí k váze celého těla. 

 


Příručka k filmu Super Size Me - vhodná pomůcka pro učitele

Příručka nabízí náměty k diskusi s mladými lidmi na téma rychlého občerstvení, vysvětluje některé pojmy, obeznamuje s obsahy potravin, vysvětluje energetickou hodnotu potravin a BMI. Shlédnutí filmu, ke kterému byla příručka vydána, doporučujeme!

Film Super Size Me je dokument, který velmi autenticky vypovídá o zdravotních následcích časté konzumace potravin z tzv. Fast Food. Film dále klade otázky, jakou zodpovědnost mají a jakou roli hrají v celém problému nadnárodní společnosti provozující řetězce rychlého občerstvení. Film získal několik ocenění. Pro více informací otevřete www.aerofilms.cz/supersizeme/super.html ->

Na distribuci filmu naleznete kontakt ve složce "Doporučené zdroje"

Film Super size me Vám můžeme spolehlivě doporučit shlédnout - zvláště vhodný pro dospívající!

 


Jak snížit hladinů tuků v krvi

 Vysoká hladina krevních tuků vede k rychlejšímu rozvoji aterosklerózy - postižení cév kornatěním (ztrátou elasticity, ukládáním vápenatých složek v důsledku zánětu cévní stěny a v důsledku ukládání tuků do vnitřní stěny cév).

V krvi kolují různé tukové částice, které se liší od sebe svou velikostí, chemickým složením i funkcí. Z hlediska vlivu na cévy jsou nejvýznamějšími

  • cholesterol - nezbytná stavební látka pro buńky, hormony a žlučové kyseliny
  • triglyceridy - rychlý zdroj energie.


Zatímco  cholesterol je spojen převážně s konzumací tučných jídel živočišného původu, souvisejí triglyceridy daleko více se sacharidy (cukry).

Tabulka vám napoví, jaká stravovací opatření jsou vhodná k regulaci krevních tuků v prevenci srdečně-cévních onemocnění, v jejichž důsledku umírá předčasně nejvíce lidí v České republice.

 Další tipy na vhodné/nevhodné potraviny.pdf

Edukační materiál pro snížení hladiny tuků v krvi.pdf

Vloženo 13.8.2015


 Cukrovka, dietní zásady a doporučení

Cukrovka (diabetes mellitus)
je chronické (vleklé) onemocnění, způsobené neschopností organismu správně hospodařit s cukrem (glukózou). To se projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi často spojenou i se ztrátami cukru močí. Cukrovka však nepostihuje jen hospodaření s cukrem, zasahuje i do přeměny ostatních živin (tuků, bílkovin) a ovlivňuje pak celý organismus. Nemocnému může již od počátku přinášet potíže v podobě žízně, častějšího močení, únavy, nevýkonnosti, úbytku tělesné hmotnosti a k nim se mohou přidružovat i jiné příznaky či komplikace (např. svědění kůže, sklon k zánětům, pozdní cévní komplikace apod.). U řady dospělých (převážně obézních) mohou být tyto potíže minimální, což vede k podceňování nemoci, jejímu pozdnímu odhalení, a důsledky dlouhodobé a nepoznané cukrovky pak mohou být vážnější.

» podrobněji o cukrovce

 
Co jste možná nevěděli o využití cukrů:
Energii získává lidský organismus převážně a nejlépe z glukózy (hroznového cukru, krevní cukr), částečně též z tuků, avšak mnohem obtížněji. Glukóza je zásadní energetický zdroj pro mozek, červené krvinky, sítnici, varle a kůru nadledvin. K využití energie z glukózy je zapotřebí hormonu inzulínu, který se tvoří ve slinivce břišní. produkce inzulínu je stimulována prahovou hodnotou glukozy v krevní plazmě a naopak inhibován hormonem adrenalinem (hlavní stresový hormon). Metabolismus krevního cukru je závislý i na dalších hormonech (kortikoidy, katecholaminy, hormony štítné žlázy a růstovým hormon). Asi 30 - 60 minut po jídle dosahuje hodnota cukru v krvi (glykémie) svého maxima. Vlivem inzulínu tato hodnota klesne u zdravě fungujícího organismu do normálních hodnot zhruba 2 hodiny po jídle.
 
V potravinách se cukry (sacharidy) vyskytují v různých kombinacích a bývají různě zastoupeny. Pojem SACHARIDY, bývá i v odborné literatuře nahrazen synonymy - glycidy, uhlovodany, cukry. 
Zdrojem sacharidů jsou škroby=polysacharidy (obilniny, brambory), oligosacharidy (luštěniny), disacharidy (řepný a třtinový cukr, mléko) a monosacharidy (med, ovoce, karotka, mošty).
Pokud přijímáme složené cukry (polysacharidy, disacharidy a oligosacharidy), musí je organismus ke svému využití rozštěpit na glukózu. Existují také škroby, které lidský organismus na glukózu přeměnit nedokáže (vlákninu). Takové škroby proto hladinu krevního cukru nezvyšují. 
 
Hladina krevního cukru kolísá podle druhu konzumovaných potravin, podle druhu a složení sacharidů, a také v závislosti na způsobu tepelné úpravy potraviny. Např. delším vařením některých potravin se zvyšuje využití glukózy v organismu a hladina krevního cukru po jejím požití vzrůstá rychleji (rozvařené těstoviny, dlouho vařené brambory, rozvařená rýže,...). Podle toho s jakou rychlostí vzrůstá hladina krevního cukru po požití potraviny byl odvozen tzv. GLYKEMICKÝ INDEX potravin. Čím je vyšší, tím rychleji stoupá hladina krevního cukru v krvi. Pro organismus je výhodnější konzumujeme-li potraviny s nízkým glykemickým indexem, které zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna (např. luštěniny, těstoviny, kukuřice, rýže), takže udržují delší pocit sytost a působí preventivně proti obezitě. Významnou roli v tomto ohledu sehrává vláknina, která v tenkém střevě vstřebávání sacharidů zpomaluje a napomáhá tak i pozvolnějšímu vyplavování inzulínu. 
Doporučuje se konzumovat potraviny s glykemickým indexem pod 70. Mezi potraviny s nízkým glykemickýcm indexem, tj. méně než 50 patří např. čočka, rýže, celozrnné těstoviny, nerozvařená rýže.
 
Kolik scaharidů je akorát?
Denní potřeba organismu je min. 50g/den, maximální 6g/na 1 kg hmotnosti (cca 320 g/den).
 
Jaký podíl sacharidů v potravě je optimální?
Příjem sacharidů se v běžné stravě průměrné české populace pohybuje mezi 50-80 %, přičemž doporučená denní dávka je cca 55 %. Nejvyšší podíl by měly představovat polysacharidy pro svůj nižší glykemický index v porovnání s monosacharidy a disacharidy. Ty by měly být zastoupeny jen 10% podílem ze všech potravou přijatých sacharidů. Nestravitelné sacharidy (=vlákninu) bychom, měli přijmout v denní dávce cca 30 g, tj. v cca 400 g zeleniny a ovoce. Vláknina má prokazatelně příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi, působí v prevenci zácpy, zánětů střev a nádorů tlustého střeva. Vláknina pozitivně ovlivňuje střevní mikrofĺóru.  Její nadbytek naopak může vést ke zhoršenému vstřebávání minerálních látek nebo i k mechanickému ucpávání střev.
 
Jaká je správná hladina krevního cukru?
Hladinu krevního cukru (glykémii) udržují regulační mechanismy zdravého organismu ve stálém rozmezí. Na lačno je tato hodnota mezi 3,6 - 6,1 mmol/l (ideálně 3,8). Po jídle hodnota krevního cukru u zdravého jedince nepřesahuje 11 mmol/l. Tato regulace metabolismu glukózy je v různém stupni (a různými mechanismy) narušena při onemocnění diabetem mellitem (cukrovkou). Cukrovka akceleruje proces aterosklerózy s možnými fatálními komplikacemi.
 
Jaké potraviny nejsou vhodné pro diabetiky?
  • sladké pečivo, dorty, zákusky, bonbóny, čokoláda, cukr, med, marmelády a džemy
  • slazené nápoje, džusy
  • sladké jogurty,
  • uzené a tučné sýry
  • tučná a uzená masa, uzeniny,
  • slanina, špek, sádlo

Jak časté je onemocnění cukrovkou v české populaci?

Prevalence diabetiků v ČR » otevřít graf.
 
V České republice počet diagnóz s diabetem neustále roste. Pocentuální podíl diabetiků v České republice přesáhl v roce 2015 hranici 8 %. V Pardubickém kraji bylo v roce 2015 evidováno celkem 7308 diabetiků na 100 tis. obyvatel, to je příznivější než jaká je situace v rámci celé ČR. 
 
KE STAŽENÍ:
 
Dietní zásady v pdf.
 
Diabetické diety - 3x vzorové.pdf.
 
Redukční dieta-vzor.pdf
 
Obsah sacharidů v nejčastěji používaných potravinách. PDF (2 str.)
 
Glykemický index u různých druhů potravin.PDF
 
Diabetická neuropatie a jak ji předcházet? PDF
 
Informace o diabetu naleznete např. na: http://www.mte.cz/stravovani/jake-potraviny-(ne)jist ->
 
 
 
Poslední úprava 16. 8. 2017
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

© 2009 vychovakezdravi.cz | všechna práva vyhrazena | tvorba www & design: mi-ma.cz
ministerstvo zdravotnictví pk vzp

Vyhledávání